Portal tworzy kreatywna agencja marketingowa:

Wypieki z bakaliami - co musisz wiedzieć, by były udane?

office | Przestrzeń dla biznesu

Orzechowe ciasteczka, drożdżowiec z rodzynkami, keks, ciasto figowe, piernik z bakaliami to tylko przykłady wspaniałych, smacznych i wartościowych wypieków. Zanim zabierzesz się za pieczenie, sprawdź, jak postępować z bakaliami.

 

Ciasta i ciasteczka z bakaliami - smak i wartości odżywcze

Ciasta z bakaliami to jedne z najpopularniejszych wypieków tradycyjnej kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez keksa, makowca, sernika z rodzynkami, orzechowca lub mazurka. Wartościowe orzechy i pełne witamin suszone owoce coraz częściej jednak lądują na naszych stołach, nie tylko w ciastach, nie tylko na święta. Polacy coraz chętniej sięgają po naturalne produkty spożywcze i widać to chociażby po tym, jak rośnie sprzedaż bakalii. Sięgają po nie klienci indywidualni, którzy mają świadomość tego, jak korzystny wpływ na ich zdrowie mają figi, rodzynki, suszone morele, orzechy włoskie, laskowe, migdały oraz inne, smaczne, bogate w składniki odżywcze orzechy. Dużym zainteresowaniem cieszą się takie miejsca, jak bakalie hurt, gdzie zaopatrują się piekarze, cukiernicy i inni producenci żywności.

 

Jak postępować z bakaliami do ciast?

Są różne rodzaje ciast, a co za tym idzie, różne potrzeby, jednak istnieje kilka uniwersalnych zasad, które warto wypróbować, by podnieść jakość swoich wypieków.
Orzechy przed dodaniem do ciasta dobrze jest podprażyć na suchej patelni, a następnie ciepłe zawinąć w czystą ściereczkę. Po kilku minutach należy je tą ściereczką potrzeć, w celu pozbycia się znacznej ilości gorzkiej skórki.
Osoby, dla których orzechy mogłyby być zbyt ciężkostrawne, powinny dzień wcześniej zalać je letnią wodą i odstawić na noc. Woda przy okazji ułatwi późniejszą obróbkę orzechów, łatwiej je będzie posiekać, zmielić. Co więcej, proces namaczania zneutralizuje zawarty w orzechach kwas fitynowy, dzięki czemu organizm będzie mógł przyswoić z nich więcej składników odżywczych. Orzeszki brazylijskie, makadamia i piniowe wystarczy moczyć 1h, orzechy laskowe, nasiona dyni, powinny spędzić w wodzie minimum 10h. Po wyjęciu można je szybko osuszyć w ciepłym piekarniku.
Moczenie przed dodaniem do ciast obowiązuje również suszone owoce. Dzięki temu będą one odpowiednio miękkie. Jeżeli chcesz uniknąć sytuacji, w której bakalie opadną na dno ciasta, co grozi niekorzystnym efektem wizualnym lub nawet powstaniem zakalca, rodzynki, figi, suszone morele, owoce goji, warto odcisnąć delikatnie na ręczniku papierowym lub ścierce i opruszyć mąką. Co ważne, nie należy miksować ciasta z bakaliami, tylko dodać je na końcu i delikatnie wymieszać szpatułką.

 

Dobrej jakości bakalie kluczem do pysznych wypieków

Jeżeli chcesz, by Twoje ciasta, ciasteczka, torty słynęły ze znakomitego smaku, wybieraj tylko najlepsze bakalie. Sklep online makpak.pl oferuje naturalne produkty spożywcze, pozyskiwane tylko od sprawdzonych dostawców. Znajdziesz tu bakalie hurt w świetnych cenach, ale również kasze, ziarna, pestki, sole, mąki, płatki, cukier w zdrowszej odsłonie oraz inne składniki, które możesz zastosować do swoich wypieków. MakPak prowadzi sprzedaż bakalii od 2018 roku i dzięki doświadczeniu zapewnia nie tylko terminowe dostawy najlepszych orzechów, suszonych owoców, ale także profesjonalne doradztwo, dlatego, jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące wyboru odpowiednich produktów, napisz lub zadzwoń.

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.
  • Use to create page breaks.

Więcej informacji na temat formatowania

CAPTCHA
Przepisz cyfry i litery z obrazka. Stanowi to zabezpieczenie przed spamem. Jeśli znaki są nieczytelne, kliknij ikonę odświeżenia obrazka (dwie strzałki nad ikoną głośnika).